Okul Öncesi Dönemi Beslenmesi

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul çağı çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır.

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN GENEL İLKELERİ

Okul döneminde çocuklar yavaş ancak sürekli bir büyüme gösterirler. Büyümenin devamlılığı için , günlük alınması gereken enerji ve besin öğelerinin de yeterli düzeyde olması gereklidir. Çok özel bir beslenme programına gereksinim yoktur, evde pişen tüm yemekler çocuğumuz için uygundur ancak anne babadan farklı olarak tüketmeleri gereken miktar farklıdır. Olumlu beslenme alışkanlıklarının bu dönemde geliştirilmesi gerekmektedir.
Genel olarak; Mutlaka düzenli olarak 3 ara öğün ve 3 ana öğünde beslenmeleri sağlanmalıdır.
Büyümenin hızlı olduğu özellikle boy uzamasının en fazla olduğu dönem olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle kalsiyum kaynağı olan Süt, yoğurt, kefir, peynir, ayran gibi yiyecek ve içeceklerin yeteri kadar tüketilmesi sağlanmalıdır.

* Besinlerde çeşitliliğin sağlanması,
* Sağlıklı vücut ağırlığının korunması,
* Liften zengin besinlerin sık tüketilmesi,
* Yağ ve şekerin sınırlandırılması
* Vitamin ve minerallerin yeterli düzeylerde alınması
* Çocuğunuz ana öğünlerden en az birini ve iki ara öğününü okulda tüketmek durumundaysa bu konuda biraz daha özenli davranılmalı, yanında taşıyabileceği, sağlıklı menüler geliştirilmelidir.
* Her gün kantinden fast-food besinler tüketmesi uzun dönemde başta obezite, vitamin ve mineral yetersizlikleri ve enfeksiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
* Çocuğunuza mutlaka besinlerin faydalarını anlatın, kantinde satılan besinlerden ara sıra tost-sandviç, meyve suyu ve ayran alabileceğini bunun dışındaki besinleri neden tüketmemesi gerektiğini anlatmanız ve bilinçlenmesini sağlamanız çok önemlidir.
Eğer okulda öğle yemeği menü halinde sunuluyorsa yemekleri ve menüleri kontrol edin. Gerekirse menülerin bir diyetisyen tarafından planlanması ve denetlenmesi gerektiğini okul yönetimine hatırlatın.
* Yemek temin edecek bir seçenek yoksa çocuğunuzun öğle yemeklerini evden götürmesini sağlayın. Ona tavuklu, peynirli, ton balıklı sandviç hazırlayabilir yanına , salata ,ayran , süt veya meyve suyu verebilirsiniz.
* Teneffüslerde çantasına koyduğunuz ara öğününü tüketmesi gerektiğini hatırlatın, her gün çantasını kontrol edin. Ara öğünlerde ayran, süt, meyve, fındık, ceviz gibi besinler verebilirsiniz.
* Okulda beslenme saati adı altında bir ders olabilir burada öğretmenlerin bir çoğu haftalık listeler hazırlamaktadır. Listelerde sağlıksız tercihler varsa mutlaka öğretmeni ile ilişki içinde olun ve önerilerinizi sunmaktan çekinmeyin.
* Çocuklar aynı besinleri yemekten hoşlanmaz sıkılırlar. Bunu önlemek için mutlaka mutfakta değişiklikler yaratılarak farklı tariflerde yemekler yapılmalıdır.
* Kolalı ve gazlı içecekler tüketmesini ve alışkanlık edinmesini önleyin bunun için yanına taze hazırladığınız meyve suyunu veya süt koymayı ihmal etmeyin.