Alkali Diyet

Alkali diyet, tüketilen besinin vücutta asidik ya da alkali etki gösterme durumuna göre düzenlenen bir diyettir. 2014 yılında büyük rağbet gören alkali diyetin amacı, vücudun asit-alkali dengesini düzenlemektir.
Alkali diyete göre vücuttaki en tehlikeli şey, kanın aşırı asitlenmesidir. Asitlenme sonucu kişi, hastalıklara karşı zayıflar, kişinin bağışıklık sistemi azalır ve vücut kilo kaybetmeye direnir. Tüm hastalıkların ve bel çevresi yağlanmasının temel nedeni, vücutta biriken fazla asit yükünün atılamamasıdır. Stres, çevre gibi unsurlar vücuttaki asit yükünün artmasına neden olur ve kişiyi hastalıklara karşı zayıf düşürür. Alkali beslenme ile kan asiditesi düşürülerek kişinin vücuttaki asit-alkali dengesi düzenlenir. Alkali diyet bir zayıflama diyetinden ziyade denge diyetidir.
Alkali diyetinde yiyecekler pH skalasına göre ayrılır; asit( pH 0-6), nötr( pH 6-7) , alkali( pH 8-14). Bu skala, besinlerin vücuda alındıktan sonra kanın pH dengesinin düzenlemesine göre ayrılır. Örneğin, limon asidik bir besin iken vücuda alındıktan sonra alkali etki gösterdiği için alkali diyette kullanılmaktadır.
Kan pH’ını asidik yapan besinlerin başında, et türleri, peynir, alkol, gazlı içecekler, beyaz un, yapay tatlandırıcılar vardır. Alkali olan besinler ise meyve ve sebzeler, zeytinyağı ve alkali sudur. Alkali diyete göre günlük beslenmenin %75-80 ’ i alkali yiyeceklerden, % 25-30 ’u asidik yiyeceklerden gelmelidir. Et ve et türleri hemen hemen beslenmede hiç yer verilmez. Hayvansal kaynaklı proteinler yerine bitkisel kaynaklı proteinler (sebzeler, soya ürünleri) tercih edilir.
10 Adımda Alkali Beslenme
1.İdrarınızı takibe alın İdrar renginin açık olmasına dikkat edin. Açık sarı, kokusuz idrar alkalidir. İdrar rengi koyulaştıkça idrar asitleşir.
2.Alkali su için Karbonat, limon ve elma sirkesi gibi doğal besinlerle alkali yapılabilir. Günde en az 2 litre alkali su içmeye dikkat ediniz.
3.Sebze suyu için (Smoothie) Salatalık, ıspanak, brokoli, marul, kabak, lahana, mor lahana, maydanoz, patlıcan gibi sebzelerden yapılan sebze suları her gün istenildiği kadar içilebilir.
4.Tuzunuzu değiştirin Sofra tuzunu bırakın, deniz veya himalaya tuzları kullanmaya başlayın.
5.Tabağınızı dengeleyin Yediklerinizin en fazla %25’i asit yapan yiyeceklerden , % 75’ i alkali yapan yiyeceklerden oluşmalıdır. Alkali yiyecekler için verilen yüzdenin yarısının çiğ olması gerekiyor. Burada çiğ sebze veya çiğ sebze suyu tüketilebilir.
6.Kaçamaklarınızı alkali besinlerle dengeleyin Hayvansal protein aldığınızda veya karbonhidratlı besin tükettiğinizde çiğ sebzeyi yanına ekleyin.
7.Çok asidik besinleri öğrenin.
8.Alkali besinleri öğrenin.
9.Doğru kalsiyum kaynaklarını öğrenin.
10.Vücutta asitlenmeye neden olan negatif duygulardan uzak durun.

Bu diyetle beslenen kişilerde et ve türlerinden alınan demir, bakır, selenyum, fosfor mineralleri, B12 vitamini, folik asit yetersizlikleri görülür. Ayrıca süt grubunun az tüketilmesine bağlı olarak da kalsiyum, fosfor mineralleri ve B2 (riboflavin) vitamini yetersizlikleri görülebilir. Ayrıca yapılan araştırmalar, alkali su içmenin vücutta herhangi bir dengeleyici görev üstlenmediğini ve zayıflamaya katkısı olmadığını, alkali diyetin hastalıkları önlemede iddia edildiği etkileri göstermediği açıklamıştır.
Bu diyetin eksik kısımları:
• Diyette protein içeriğinin yetersiz olması
• Vitamin ve mineral eksikliklerine neden olması
• Osteoporoz ve osteomalasia gibi kemik hastalıklarına zemin hazırlıyor olması
• Yetersiz protein alımına bağlı olarak zayıflamaya katkısının yetersiz olması
• Her türlü sebze ve meyveye hak tanımaması
• Besin çeşitliliğine yer vermemesidir.